GUIDE TIL GODT LYS

Kontorbelysning

Der stilles høje krav til LED kontorbelysning,
især på kontorer med computerarbejdspladser og
lange arbejdstider i kunstig belysning.

 

Se alle kontorarmaturer her

Digitalisering, demografiske forandringer, individualitet og balancen mellem arbejde og privatliv stiller nye krav til arbejdsstrukturer og kontordesign. Projektsamarbejde, networking og en uformel kommunikationsform vinder indpas på kontorer og kræver nye arbejds- og rumkoncepter.

Dette øger også kravene til kontorbelysning. Dynamisk, individuelt lys er en afgørende faktor for motiverede medarbejdere og dermed produktiviteten - både i klassiske kontormiljøer og i fleksible New Work-koncepter.

Undersøgelser viser, at man i løbet af en arbejdsdag ved computeren flytter blikket mellem diverse dokumenter, faner og tastatur op mod ti tusind gange. Uden den rigtige belysning, er det anstrengende for øjnene.

Her fortæller vi dig, hvordan du kan designe din kontorbelysning, så den er rar for øjnene, inspirerende og motiverende.

Enkelt- og dobbeltkontorer

Kvalitet, fleksibilitet og effektivitet - det er hovedprioriteterne i belysningsløsninger til kontorlokaler.
Den rigtige og blændfri belysning af rummet og de enkelte arbejdspladser bidrager til bedre koncentration og forebygger udtrætning af øjnene. Så sørg for blændfri belysning, lys, hvor det skal bruges, høj kelvin og masser af dagslys for en bedre koncentration og for at forebygge træthed.

Ved skift mellem forskellige aktiviteter på kontoret som skærmbrug eller at skulle læse dokumenter, skal lysforholdene nemt og hurtigt kunne tilpasses.

En god effektivitet kan opnås ved at udstyre kontorlokalet med intelligent belysning ved hjælp af sensorer og dæmpning.  

Åbne kontorlandskaber

Åbne kontorlandskaber er en verden for sig, fordi de både skal opfylde den enkeltes behov – og samtidig skabe en positiv og motiverende helhedsstemning.
For belysningsplanlægning betyder det, at hvert enkelt skrivebord skal være belyst i overensstemmelse med standarder og uden blænding. Større plantegninger stiller større krav til planlægningen på grund af de højere krav ift. blænding.

Mødelokaler

Næppe noget andet område bruges på så mange forskellige måder som et mødelokale. Spektret spænder fra repræsentative kundeaftaler til multimediepræsentationer til kreative møder og brainstorme. Hver af disse situationer kræver forskellige lysforhold.

En intelligent belysningsløsning giver mulighed for, at optimere lyset ift. æstetik og funktionalitet. Dette gøres ved at gøre faktorer som lysintensitet og lysfarve justerbare og kombinationen af direkte og indirekte lyskomponenter fleksibel.

Open space offices

Fremtidens arbejdsplads er for længst ankommet til kontorerne. Det klassiske åbne kontorlandskab er ved at blive erstattet af åbne rum, som består af zoner; f.eks. individuelle arbejdsstationer, telefonbokse og mødeøer, sækkestole og stående arbejdsstationer. På den måde skabes mere fleksibilitet i arbejdsmetoder og arbejdsstillinger. Samtidigt kan det dynamiske arbejdsmiljø bidrage til kreativiteten.

Kravene til lyskvaliteten er tilsvarende høje. De enkelte zoner i det åbne rum kræver individuel, fleksibel og justerbar belysning (menneskecentreret belysning). Målrettet lysstyring sikrer i øvrigt en høj energieffektivitet og kan bidrage til virksomhedens øvrige grønne tiltag.

Mødepunkter

Sidst, men ikke mindst, lever virksomheder af den uformelle udveksling af ideer mellem kolleger. Mødepunkter er mødesteder - idéelle til spontane samtaler eller kortvarige teammøder. De giver plads til korte, effektive møder med konkrete resultater. Møbleringen og infrastrukturen fremmer udvekslingen og kreativiteten.

Belysning er en vigtig del af spontane møder, idet det inspirerer og skaber en afslappet atmosfære. Høj lyskvalitet og individuelle lysindstillinger (Human Centric Lighting) hjælper dig til at slappe af selv under korte udvekslinger, så det hektiske tempo på kontoret næsten ikke mærkes.

Co-working-kontorer

Et fællesskab af erhvervsfolk fra en lang række brancher, der arbejder sammen i samme rum: Uanset om det er individuelt eller i et team, er co-working blevet etableret for især freelancere. Her er fokus på åbenhed, samarbejde og maksimal fleksibilitet. Derudover tilbyder co-working-kontorer plads til en lang række arrangementer, seminarer og workshops.

Med sund, standardkompatibel belysning kan co-working-kontorer adskille sig positivt fra konkurrenterne. Lyskvaliteten (Human Centric Lighting) bidrager til trivsel og kreativitet. LED-teknologi og målrettet lysstyring sikrer også større energibesparelser og bæredygtighed.

/globalassets/shared/concepts/solar-light/landingpages/check_ss_1923242804.png

Standarder og kvalitetskriterier for kontorbelysning

Den rigtige belysning på kontoret bidrager til medarbejderes sundhed og sikkerhed. Den sikrer, at medarbejderne føler sig godt tilpas og er passende motiverede. Ideel arbejdspladsbelysning er kendetegnet ved følgende egenskaber:

• Et lysniveau, der passer til den visuelle opgave: Det afgørende her er primært belysningsstyrken (målt i lux). Lysrefleksionen fra loft, gulv og vægge har også stor indflydelse på lysstyrken på kontoret. Hvide vægge reflekterer op til 85 % af lyset, lyse træpaneler op til 35 %, røde mursten kun op til 15 %. Konklusion: des mørkere et værelse er indrettet, des mere lys kræves der for at opnå samme lysniveau.

• Ensartet luminansfordeling: Forskellene i lysstyrke mellem arbejdsplads og miljø bør på den ene side ikke være for store (maksimum faktor 3). Til gengæld skaber forskelle, der er for små, for eksempel ved indirekte lys, et monotont, rumligt indtryk.

• Begrænsning af blænding: For et godt udsyn er det vigtigt at undgå direkte og reflekteret blænding. Reflekseksponering opstår, når du arbejder på en computerskærm, når lyse overflader fra omgivelserne – såsom lys eller vinduer – reflekteres på skærmen. Dette mindsker øjenkomforten og besværliggør læsning m.m.

• God gengivelse af kroppe (skygge) og undgåelse af forstyrrende skygger: uden lys kan vi ikke se objekter, uden skygger er objekter kun todimensionelle billeder. Kun lysets og skyggernes retning får objekter til at fremstå tredimensionelle og giver dem dybde. Du kan opnå behagelige skygger med et godt forhold mellem diffust lys, f.eks. med indirekte belysning, tilrettet lys, f.eks. med downlights.

• Passende lys farve

• God farvegengivelse: Hvor tæt svarer opfattelsen af ​​farver oplyst af kunstigt lys til den naturlige farve? Jo højere farvegengivelsesegenskaben for lampen (målt i Ra), jo bedre gengives kropsfarverne på de oplyste genstande.

• Flimmerfri lys

• Se også: Kunstig belysning - Arbejdstilsynet (at.dk)

Hvad du selv kan forbedre

 

Vil du forbedre den nuværende belysning på dit kontor? Der er to ting, som du kan tjekke og eventuelt ændre, inden du planlægger og køber nye lamper og belysningsanlæg. Her er vores tips:

Tip 1: Naturligt lys fremmer ydeevnen

Selvom kunstigt lys godt kan efterligne naturligt lys, er det ikke det samme. Derfor er den vigtigste grundregel for ethvert kontor: Brug så meget naturligt lys som muligt. Det fremmer dine medarbejderes præstation, opmærksomhed og motivation. Vinduerne bør derfor være passende store og have en passende placering.

Det naturlige lys kan dog også blænde dine medarbejdere: Her kan justerbare persienner, rullegardiner og plisségardiner være behjælpelige.

Tip 2: Skærmenes placering ift. vinduer

På kontoret skal skrivebordet placeres så tæt som muligt på vinduet. Det skal placeres i en 90 graders vinkel ift. vinduet, således at lyset falder ind fra siden  på arbejdsfladen. På den måde undgår du skygger på arbejdsdokumenterne og lysrefleksion på skærmen.

_

  1. Lysstofrør udfases af EU - hvad ændre sig?

I foråret 2022 reviderede EU-Kommissionen RoHS-direktivet 2011/65/EU. Direktivet definerer bl.a. håndteringen af ​​kviksølvholdige lyskilder.

Læs alt om de nye ændringer, og hvordan du skal håndtere forbuddet mod lysstofrør i fremtiden.

Læs mere

Den ideelle belysning til kontoret

I praksis har en areal-opdelt belysningsløsning vist sig at være det mest optimale til kontorlandskaber. Her kombineres direkte og indirekte belysning med opgave belysning. Det anbefales også at have en justérbar bordlampe ved stationære arbejdsstationer.

Det optimale belysningskoncept til kontoret er en blanding af: Direkte belysning - Indirekte belysning - Opgavelys - Naturligt dagslys

Version 1:

Du bruger armaturer med udelukkende direkte og udelukkende indirekte lysudsendelse sammen i ét rum. Du kan supplere denne generelle belysning med en fleksibel arbejdspladslampe på kontoret. Den forsyner det umiddelbare arbejdsområde med skarpt, direkte lys. Ved køb skal du sørge for, at skrivebordslampen har flere bevægelsespunkter, at hovedet kan drejes, og at lampen skal være dæmpbar. Din medarbejder har så skarpt lys nok til at kunne læse udskrevne dokumenter og kan reducere lysstyrken, når de arbejder på skærmen.
Andre fordele ved denne løsning er, at du kan opsætte arbejdsstationerne stort set selvstændigt, hvor medarbejderne nyder godt af et meget godt luminansforhold og kan tilpasse belysningen på kontoret individuelt til deres behov.

Version 2:

blobid0.jpg

Et godt alternativ er også belysningsarmaturer, der kombinerer direkte og indirekte lys i ét lys, såsom pendel-, gulv- eller væglamper. De udsender ikke kun deres lys direkte nedad, men også indirekte ud i rummet.

Dette fører til en jævn fordeling af lys og behagelig skygge på kontoret og understøtter medarbejdernes rumopfattelse, hvor overflader får struktur og rummet fremstår tiltalende og ikke ensformigt.

/globalassets/shared/concepts/solar-light/landingpages/_m5a9370.jpg

Trenden: dynamisk lysstyring

Arbejdspladsvejledningen foreskriver, at kontorarbejdspladser skal være belyst med mindst 300 lux. Lyseksperter anbefaler 1.000 lux, da medarbejderne finder dette særligt behageligt og koncentrationsfremmende. For kontorarbejdspladser er dette belysningsniveau bedst kombineret med en farvetemperatur på mindst 3.000 Kelvin (naturligt hvidt dagslys).

Et moderne lysstyringssystem er ideelt til at sikre, at den høje belysningsstyrke ikke fører til søvnforstyrrelser. Den tilpasser den kunstige belysning til dagslysets naturlige rytme. Ved hjælp af dynamisk lysstyring modvirker en belysningsstyrke på 1.000 lux den velkendte træthed, der forekommer i middagstimerne, mens der sidst på eftermiddagen skinner et varmere lys med flere røde komponenter. Den dynamiske kontorbelysning understøtter således medarbejdernes biologiske døgnrytme og fremmer dermed deres trivsel og sundhed.

Praktiske eksempler på forbedret kontorbelysning

Kontorbygning

Kvarteret Bronsen

I forbindelse med renoveringen, kontaktede Bygg-Göta Solar Light for at få hjælp til belysningen i ejendommen.
Læs mere om Bronsen-projektet
Kontorbygning

Nyt LED lys giver eksklusivt look

Sydbank har hovedrenoveret deres kontorbygninger, og der er deriblandt foretaget en lysrenovering af gange og opholdsarealer.
Læs mere om Sydbank-projektet
Kontorbygning

Total re-design af belysningen i kontorlokaler

Solar Light skabte et intelligent lyssystem, der ved hjælp af SLC Control-software gør det muligt at regulere lyset på store afstande uden brug af kompliceret centralstyring.
Læs mere om projektet
Kontorbygning

Varmt LED-lys skaber en hjemlig stemning

DSB har skiftet til LED-belysning på deres store, gamle og historiske togværksted på Otto Busses Vej i København.
Læs mere on Miracle-projektet

Skal jeg forbedre belysningen i mit kontorområde?

Konklusion:

Kontorarbejde er hårdt arbejde for øjnene. Den rigtige belysning på kontoret forhindrer for tidlig træthed, virker præstationsfremmende og forhindrer dårlige arbejdspositioner og ulykker. I praksis har "areal opdelt belysning" vist sig at være særdeles velegnet: Direkte og indirekte armaturer giver generel belysning på kontoret. Derudover giver en bordlampe medarbejderne mulighed for fleksibelt at justere lysstyrken og retningen på deres arbejdsplads alt efter arbejdsopgaven.

Tendensen inden for kontorbelysning går i retning af dynamisk lysstyring. Moderne belysningssystemer gør det muligt at tilpasse den kunstige belysning til dagslysets naturlige rytme. Det er bedst at søge råd hos en erfaren lysdesigner, da den rigtige belysning på arbejdspladsen varierer meget fra kontor til kontor.

/globalassets/shared/concepts/solar-light/landingpages/lightplanner_ss_1939743724.png

Solar Light hjælper dig gerne

 

Ønsker du at redesigne dit kontor eller bygge nyt og har brug for hjælp fra professionelle lyskonsulenter, så kontakt os for hurtig og konkret rådgivning.

Selv individuelle projekter med kreativ implementering er ikke noget problem for os. Vi finder altid den rigtige løsning.