Slet eller gem ordrekladde

Fastbox er ikke tilgængelig

{{cart.Info.Name}}

Vil du gemme eller slette din indkøbskurv?

EU-direktiver for belysningsprodukter

Lysstofrør udfases af EU - hvad vil ændre sig

I foråret 2022 reviderede EU-Kommissionen RoHS-direktivet 2011/65/EU. Direktivet definerer bl.a. håndteringen af ​​kviksølvholdige lyskilder. Læs alt om de nye ændringer, og hvordan du skal håndtere forbuddet mod lysstofrør i fremtiden.

T5/T8-lyskildeforbuddet træder i kraft i 2023. Men det er ikke alt.

De nye tilføjelser til RoHS-direktivet (Restriction of Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment) vil forbyde kviksølv i T5- og T8-lyskilder fra august 2023. Direktivet indeholdte undtagelser for en række produkter, som nu er blevet revideret af Europakommissionen – med stor indvirkning på fluorescerende lys. 

SLR2 (Ecodesign Regulation, der har været på plads siden september 2021) udfaser desuden produkter, der ikke opfylder effektivitetskravene.

Direktivet bliver dermed en yderligere, stærk motor af LED-transformationen. Sammen bidrager disse to regler til beskyttelse af miljøet og folkesundheden ved at gennemtvinge brugen af mindre klimabelastende belysningsarmaturer.

Med en bred og fleksibel portefølje af løsninger er Solar Light forberedt til renoveringsbølgen.

Samlet oversigt over ændringerne

RoHS til generel belysning:

- Forbud mod kompaktlysstofrør fra den 24. februar 2023

- Forbud mod T5- og T8-lysstofrør fra 24. august 2023

- Forbud mod halogenlyskilder fra 1. september 2023

- En række produkter er allerede udfaset pr. 1. september 2021

Ikke mere udskiftning

Fra 1. september 2023 vil producenterne ikke længere sælge T5- og T8-lysstofrør til forhandlere. Lysstofrørene kan dog fortsat sælges kommercielt. Men med hver defekt T5- eller T8-lysstofrør øges presset for at finde en passende erstatning.

Elektrikere er en mangelvare

Allerede i dag er der en væsentlig større efterspørgsel på el-specialisters arbejde, end der kan betjenes. Cirka 40 % af industrivirksomhederne oplyser i øjeblikket stadig deres adskillige millioner kvadratmeter med T8 eller T5-lysstofrør. Det er ikke svært at konkludere, at situationen vil forværres væsentligt. Inden 1. september 2023 skal tusindvis af virksomheder konvertere deres belysning til LED-belysning. Ellers er der i værste fald risiko for driftsfejl og nedetider.

Prisstigning

Efterspørgslen bestemmer prisen. Det gælder også LED-lys. På den ene side er det logisk, at med stigende efterspørgsel falder produktionsomkostningerne og dermed salgsprisen. På den anden side vil prisen på de nye LED-lysrør sandsynligvis stige, når slutningen af T5 og T8-produktionen nærmer sig. Samtidig stiger el-omkostningerne i øjeblikket, hvilket allerede nu kan dæmpes med hurtig handling og udskiftning af traditionelle lyskilder med moderne LED-teknologi.

Spar stort

med små investeringer i energibesparende belysningsløsninger

/globalassets/shared/concepts/solar-light/landingpages/eu-regulation_lysror_graphic_blue_dk_.jpg

Effektiv renovering kræver smarte løsninger

 

Forældede, ineffektive belysningssystemer er i øjeblikket under dobbelt pres:

På den ene side foreskriver Ecodesign-direktivet visse minimumsværdier for energieffektivitet for armaturer og lyskilder fra 2023 og forbyder i denne sammenhæng markedsføring af T5/T8-lysstofrør.
På den anden side vil de nye tilføjelser til RoHS-direktivet gradvist forbyde brugen af ​​kviksølv i udladningslamper fra 2023, da kviksølvfri LED-løsninger er tilgængelige som et alternativ til alle standarder applikationer.

Da de tilsvarende løsninger har været brugt som standard i alle applikationer i årtier, er der i mange tilfælde et akut behov for handling.

 

Hvad bruges som erstatning for lysstofrør?

LED-lysrør er i øjeblikket i fokus som alternative lyskilder, fordi LED'er giver afgørende fordele sammenlignet med lysstofrør.

Sammenlignet med andre lyskilder har LED-rør en meget høj energieffektivitet. Der kan spares en store andel af den energi, der tidligere blev forbrugt af glødelamper. Årsagen til dette ligger i den lysemitterende diodes halvleder. Dette udsender lyset klarere og klarere, men bruger samtidig mindre energi. En LED fungerer også uden skadelige kemikalier (såsom kviksølv i energisparelamper og kviksølvdamplamper). Dette gør dem meget mere miljøvenlige end tidligere teknologier.

Om det kun er det gamle lysstofrør, der skal udskiftes med et LED-lysrør, eller om hele armaturet skal udskiftes med moderne LED-teknologi, skal tjekkes grundigt samtidigt.
De højere anskaffelsesomkostninger for nye LED-armaturer sammenlignet med konventionelle lyskilder kan virke skræmmende i starten.

Dog vil man meget hurtig kunne se effekten af investeringen ved stærkt faldende udgifter på både forbrugs- og vedligeholdelseskontoen. Et godt og gennemtænkt LED-anlæg betaler sig typisk tilbage efter et par år, afhængig af anvendelsen.

Så er der de forskellige farvetemperaturer. En LED kan lyse i varm hvid, kølig hvid eller endda dagslys. Dette gør dem brugbare i mange applikationer.

Sidst men ikke mindst, fås LED'er i forskellige lysintensiteter. Dette muliggør bedre tilpasning til individuelle krav - sensorer gør det muligt at styre og tilpasse lyset alt efter tidspunkt, færdsel og generel lysindfald, alt sammen med en effektiv energibesparelse og lav driftsomkostning som resultat.

Fordele ved LED-armaturer:

- Lang levetid
- Høj energieffektivitet
- Fleksibilitet med hensyn til forskellige lysfarver
- Fremragende lyskvalitet

Virksomheder kan bruge den mellemlange, uundgåelige omstrukturering som en kæmpe mulighed." Carsten Løvgren, salgschef hos Solar Light

LED-renovering giver mange flere muligheder end udfordringer

Med et passende finansieringskoncept kan en LED-konvertering normalt gennemføres omkostningsneutralt gennem besparelserne i driftsomkostningerne.
Samtidig øges lyskvaliteten og komforten for brugerne. Og renovering behøver ikke være kompliceret. "Hvis de ønsker det, kan kunderne betro os som fuld-serviceudbyder til alle lysrelaterede opgaver og få skræddersyet, teknologisk førende belysning uden besvær eller risiko." siger Carsten Løvgren.

Godt at vide: Mange af de nyeste Solar Light-produkter er specielt designet til hurtig og nem renovering, derudover satser vi på bæredygtige armaturer med udskiftelige LED-paneler og driver. Miljøvenlig og biologisk nedbrydelig plasterstatning finder også i stigende grad vej ind i vores produktportefølje. Korte leveringsruter takket være leverandører inden for EU understøtter den bæredygtige idé.

Vil du have individuel rådgivning om, hvordan du opnår den rigtige belysningsløsning for at spare energi? 

Kontakt os
Inverso II

Downlights

Udskift gamle downlights med kompakte lysstofrør, da disse udgår i februar 2023. Erstat dem med nye Inverso II LED downlight.
Se hele serien
Åbne armaturer

Industriarmaturer

Udskift dine gamle Industri armaturer med lysrør – til nye Energieffektive LED Industriarmaturer.
Se vores udvalg
Lukkede armaturer

Omklædningsrum og køkkener

Mange omklædningsrum og Industri køkkener har armaturer med lysstofrør – også her er der mulighed for opdatering til nye LED løsninger.
Til produkterne


Det er bedre at rydde op med det samme

Som en del af en renovering bør virksomheder absolut tænke på sensorer og lysstyring. Fordi den præcise styring af lyset reducerer energiforbruget sammenlignet med ukontrollerede systemer.

Derudover åbner et lysstyringssystem op for mange andre muligheder såsom ekstern styring og overvågning af lysinstallationen helt ned på lyspunktsniveau via forskellige softwareløsninger eller via en app.
Dette øger gennemsigtigheden og reducerer vedligeholdelsesomkostningerne gennem applikationer med forudsigelig vedligeholdelse.

 

Mere om lysstyring