Luk

Slet eller gem ordrekladde

Fastbox er ikke tilgængelig

{{cart.Info.Name}}

Vil du gemme eller slette din indkøbskurv?

Se flere nyheder

Stigende elpriser gør solcellemarkedet attraktivt

Nyhed 6. april, 2022    ยท    Solar Danmark

De stigende elpriser har gjort solcellemarkedet attraktivt igen. En overproduktion kan nu sælges med god provenu, hvilket gør større solcelleanlæg interessante for forbrugerne.

Med de høje elpriser er alternative energikilder i stigende efterspørgsel fra forbrugerne. Varmepumper har fået et øget fokus – og med rette - men der er andre muligheder: Da en overproduktion af strøm pga. de stigende elpriser p.t. vil kunne sælges til 7x den normale pris, vil det være fordelagtigt at installere et stort solcelleanlæg.

Overproduktion
I 2012, hvor solcelleanlæg var meget populære, kunne man ”gemme” strømmen på nettet et helt år og købe den tilbage til samme pris. Det blev ændret, så man i dag skal bruge strømmen inden for den time, hvor man producerer den. Det betyder, at man en stor del af året har en overproduktion, som skal sælges til en lavere pris end den, man skal give, når man har brug for at købe den igen, og det har derfor ikke været fordelagtigt at lave et for stort solcelleanlæg. Indtil nu.

”Et solcelleanlæg producerer mest strøm, når vi ikke er hjemme, og da strømmen i følge reglerne skal bruges indenfor den time, hvor den er produceret, så sælges den billigt og købes dyrt, når vi skal bruge den. Men da elpriserne er steget fra 35 øre/kWh i sommeren 2021 til de nuværende ca. 200 øre/kWh, kan det nu betale sig at få installeret et større solcelleanlæg og sælge den overskydende strøm,” forklarer Dennis Jeppesen, Salgsdirektør hos Solar Klima & Energi.

Dennis fortsætter: ”Som følge af den grønne omstilling får vi generelt flere elbiler og flere varmepumper osv. Vi får brug for mere strøm - derfor vil det være mere attraktivt at investere i solceller. Og mange af vores husholdningsmaskiner er efterhånden på internettet og kan styres, så man kan vaske, når strømmen er billig.”

Udover private husholdninger kan større bygninger i erhverv og industri også være relevante i forhold til udnyttelse af solenergien, herunder sportscentre og butikker med køl og ventilation og lignende steder, hvor forbruget mest sker midt på dagen, mens strømmen er dyrest. Her kan installation af solceller være et yderst fornuftigt valg økonomisk, og Solar ser p.t. en stor vækst på området.

”Kvalitet og korrekt installation af solceller er afgørende, da det som regel er en stor og langsigtet investering. Solar har et bredt udvalg af solceller og tilbehør, og vores ekspertteam kan assistere med viden, rådgivning og support”, slutter Dennis.

Solar er en sourcing- og servicevirksomhed inden for el, vvs, industri, ventilation og klima/energi. Solar Klima & Energi arbejder inden for ventilation, klimaløsninger, køle- og varmestyring, varmepumper og solceller. De yder sparring, ekspertrådgivning og support i valget af energirigtige produkter og har viden om grøn omstilling, lovgivning og tilskudsordninger samt tilbyder services inden for bl.a. design, projektering, beregning af energibesparelse og optegning.

 

FAKTA

God provenu ved salg af strøm
Ved overproduktion kan man sælge strømmen til prisen på børsen fratrukket nogle administrationsgebyrer. Ved køb af strøm skal man betale fuld pris inkl. en afgift, som p.t. udgør ca. 112 øre/kWh. Denne afgift reduceres med 17,5 øre i juli 2022 og gradvis indtil 2030 med i alt 58,75 øre/kWh. Men da afgiften indtil i dag har udgjort langt størstedelen af strømprisen, har der været begrænset incitament til at installere solceller.

Elprisen på børsen var indtil sommeren 2021 ca. 35 øre/kWh. Pga. kapacitetsproblemer efter corona samt krigen i Ukraine, der har medført et ønske om at afvikle russisk gas, er elprisen eksploderet og ligger nu omkring 200-300 øre/kWh.

Provenu-beregning
I eksemplet herunder ses forskellen i provenu ved salg af overproduktion med de gamle og nye elpriser.

 

Historisk

Nuværende

 

Børsens spotpris

35

200

øre/kWh

Energinets indfødningstarif

0,375

0,375

øre/kWh

Energinets balancetarif

0,0875

0,0875

øre/kWh

Vindstøds* balancetarif

1

1

øre/kWh

Afregningspris

33,5375

198,5375

øre/kWh

 

 

 

 

Overproduktion

3.000

3.000

kWh

Provenu ved salg

1.006

5.956

kr.

*) Vindstød er en af de aktører, man kan entrere med for at sælge sin strøm.

 

Eksempel for en familie
Eksemplet herunder viser, hvad det betyder for en almindelig familie ved et forbrug på 4000 kWh om året og et 6 kWp solcelleanlæg installeret.

Med de nuværende elpriser får de en godtgørelse på ca. 10.000 kr. om året og sparer ca. 5.000 kr. med en investering på ca. 75.000 kr.

Eksemplet er lavet ud fra et 6 kWp anlæg, som var det største anlæg, man måtte lave i 2012. Dette er dog ikke længere et krav, så man kan lave anlægget så stort, som det ønskes.

men-working-on-solar-panels-web.jpg

Kontakt

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Dennis Jeppesen - Salgsdirektør, Solar Klima & Energi
Mobil: +45 29 69 80 65 | E-mail: dje@solar.dk

Anette Trier Madsen - Communications Specialist
Mobil: +45 28 30 24 02 | E-mail: atm@solar.dk