Slet eller gem ordrekladde

Fastbox er ikke tilgængelig

{{cart.Info.Name}}

Vil du gemme eller slette din indkøbskurv?

Tilbage til nyhedslisten

Solceller på varebilens tag producerer grøn strøm til arbejdsdagen

Nyhed 17. februar, 2021

I samarbejde med energiselskabet EWII afprøver Solar en ny grøn teknologi til varebiler, der producerer grøn strøm via solceller monteret på taget. Med den nye MIPV-teknologi kan solcellerne producere ekstra strøm både under kørslen, og når varebilen holder stille – og det åbner op for nye anvendelsesmuligheder for håndværkeren.

Den grønne omstilling er på alles læber. Vi udvikler nye bæredygtige og klimavenlige løsninger, som er baseret på vedvarende energi og understøtter den grønne omstilling. Men hvis vi skal nå den danske målsætning om 70 procent CO₂-reduktion i 2030, skal udbygningen af vedvarede energi øges. Vi skal bringe nye grønne teknologier og løsninger på markedet og finde nye anvendelsesmuligheder, der effektiviserer hverdagen.

Solar er en aktiv spiller i den grønne omstilling, og går igen forrest og afprøver i samarbejde med energiselskabet EWII en ny grøn løsning baseret på MIPV-solcelleteknologien. EWII har fået monteret solcellepaneler på en af energiselskabets varebiler, hvor solcellerne producerer grøn strøm til bl.a. de batteridrevne værktøjer, der anvendes i løbet af arbejdsdagen. Solar leverer solcellerne, som en pakkeløsning med de nødvendige komponenter til en komplet installation.

Grøn strøm til varebiler, der fungerer som arbejdsplads
Mange af EWIIs varebiler fungerer som en rullende arbejdsplads for deres elektrikere og montører. De transporterer tunge komponenter og værktøjer til dagens arbejde, hvor arbejdsopgaverne ofte udføres i varebilen, og det kræver ekstra strøm.

”Når vores fibermontører er på de store opgaver, som f.eks. installation af fibernet, er vores varebiler indrettet som en arbejdsplads. På disse opgaver holder varebilen typisk stille det meste af dagen, og generatoren fra varebilens motor kan derfor ikke nå at oplade bilens batterier, så der er tilstrækkelig strøm. Når vi bruger bilen som en arbejdsplads, bruges der strøm til værktøjer, lys og varme, og her er det en udfordring at have nok strøm til hele arbejdsdagen. Derfor er det en interessant løsning for os, at vi kan hente ekstra strøm fra solcellerne”, forklarer Winnie Beuchert Larsen, QHSE-leder og daglig ansvarlig for EWIIs bilpark på godt 100 varebiler.

Forsøget blev startet op kort før jul sidste år og har nu været i drift i nogle uger. For EWIIs fibermontør, som dagligt kører rundt i varebilen, er det en fordel, at varebilen er i stand til at producere strøm, både under kørsel, og når den holder stille.

”Den grønne løsning med solceller på taget af varebiler er rigtig interessant i forhold til vores behov for adgang til strøm i løbet af dagen. Vi er glade for, at vi har fået muligheden for at afprøve dette interessante og klimavenlige projekt i samarbejde med Solar”, fremhæver Winnie Beuchert Larsen.

Fordele med fleksible solceller
Men hvorfor installere solceller på taget, når man kan skifte til en 100% grøn løsning og i stedet anvende eldrevne varebiler?

”For mange installationsvirksomheder er en eldreven varebil ikke altid den optimale løsning. Nutidens elvarebiler kan max. laste 300 kg., og det er en begrænsning for de mange varebiler, der transporterer tunge komponenter og værktøjer, eller som kører med lift eller anhænger”. forklarer Dennis Jeppesen, Salgsdirektør for Klima og Energi hos Solar Danmark.

Desuden har nutidens elvarebiler en mindre rækkevidde på en opladning sammenlignet med de dieseldrevne varebiler, og det kan også være en begrænsning for mange håndværkere i dagligdagen.

Med de fleksible solceller på taget, er det ligeledes muligt at producere strøm under bykørsel, og det har betydning for de mange varebiler, som kører inde i byen. De skal nemlig overholde EURO6-normen, som særligt er gældende for varebiler. Normen kræver, at varebilens generator ikke må producere ekstra strøm ved under 2.500 omdrejninger, hvilket netop forekommer i bykørsel.  Derfor er det vigtigt at kunne producere ekstra strøm under bykørsel, så eksempelvis lifte kan anvendes hele dagen.  

De grønne installatører vinder markedet
Hos Solar ser man mange interessante muligheder med de nye fleksible solceller. Solar leverer solcellerne som en pakkeløsning med alle de nødvendige komponenter til en komplet installation. Med installation af et MIPV basissæt (190 Wp), kan solcellerne producere strøm til det daglige forbrug af håndværktøj på et døgn, svarende til i snit 14-15 batteriopladninger. Den grønne løsning reducerer også brændstofforbruget, hvor beregninger viser, at hver gang solcellerne producerer 1 KWh strøm, reduceres brændstofforbruget med 1 liter.

”Den nye solcelleteknologi giver fordele og nye anvendelsesmuligheder til vores kunder i en travl hverdag. Solcellerne på taget producerer normalt tilstrækkelig grøn strøm, så de batteridrevne værktøjer altid er opladt og klar til brug, når de er fremme på opgaven. Det er en nem, effektiv og tilgængelig løsning for virksomhederne, og de signalerer samtidig en grøn profil, der bidrager aktivt til den grønne omstilling, tilføjer Dennis Jeppesen Salgsdirektør for Klima og Energi, Solar Danmark.

Om MIPV solcelleløsninger

- Solcellepaneler baseret på MIPV-teknologi (Mobile Integrated Photo-Voltaic)

- Udviklet til at lave strøm fra solcelleenergi specielt til transportmidler bl.a. varevogne, trucks og busser.

- Ultratynde, fleksible og nemme at montere. Limes på taget som et klistermærke.

- Robuste i forhold til stenslag og belastninger.

- Green Energy Scandinavia står bag udviklingen af de fleksible solcelleløsninger.