Mød Carsten Antonisen

Verden skal ikke forblive som den er – heller ikke i Solar

/globalassets/dk/karriere/mod-vores-medarbejdere/carsten-antonisen.jpg

Som ung drømte han om at blive journalist. I dag er han Vice President for salg i Solar. Bliv klogere på Carsten Antonisen, der gik imod familiens forventninger, har en stor kærlighed til lys og bor på direktionsgangen i den gamle Solar-bygning. 

Hvis du møder ham for første gang, har du ingen anelse. Han præsenterer sig nemlig aldrig som Vice President. Han siger blot, at han arbejder med salg i Solar. Træffer du ham i spinningsalen, er han også klædt ligesom dig. Og støder du på ham i naturen, er det måske fordi, han leder efter sin tennisketcher, som i raseri er blevet kastet over hegnet. 

Men inden for Solar-kredse er Carsten Antonisen en kendt mand. Han har været hos virksomheden i 30 år og er trods to flugtforsøg alligevel vendt tilbage. 

- Købmandsskab, velovervejede beslutninger og sund fornuft har ført mig hertil, siger han. 

Ingen forventede Solar 
Det var ellers ikke tanken at ende her, da han som ung knægt på Nordals funderede over fremtiden. Drømmen var nemlig at blive journalist. 

- I skolen fik jeg at vide, at jeg havde mine meningers mod. Det følger mig nok stadig den dag i dag. 

Efter handelsskolen var den oplagte vej dog en læreplads. Og som mange andre fra øen fik han en mulighed hos Danfoss. Et naturligt valg, eftersom både bror og far arbejdede her. Men til alles overraskelse valgte han Solar i Sønderborg. 

- Min far havde været på Danfoss i 40 år. Han kunne ikke forstå, hvorfor jeg ikke også skulle være der. Men ved at vælge Solar tænkte jeg, at det rent karrieremæssigt kunne føre mig et andet sted hen. Og så var der også en trang til at gå imod strømmen, fortæller han. 

Kærligheden til lys
Efter nogle år hos belysningsproducenter på Fyn og i Vestjylland havde interessen for lys bidt sig fast. I 1995 kom Carsten Antonisen tilbage til Solar, da det var blevet besluttet at sælge belysningsvirksomheden JAKOBSSON og i stedet etablere sig med eget brand. Opgaven var at opbygge Solar Light, som i dag er Danmarks største udbyder af lys. 

- Jeg plejer at fortælle, at jeg fik udleveret et tomt ringbind som det eneste. Så var det min opgave at finde leverandører og produkter, som vi kunne bruge i sortimentet. 

Selvom Solar Light er hans hjertebarn, så har han med årene også fået flere opgaver og mere ansvar. Ud over belysning er der også blevet tilføjet segmenterne El, VVS, Infrastruktur og Trade samt specialsalgsenhederne på Værktøj & Befæstelse, Sikring & Kommunikation og Klima & Energi. 

- Nogle af områderne kendte jeg ikke meget til i starten. Anciennitet er ikke er lig med at have svar på alt. Heldigvis er der gode medarbejdere, som kan stå for ”oplæringen” - man skal nemlig aldrig føle sig for stor til at søge sparring.

En dårlig taber 
Også Carstens konkurrencegen spiller en stor rolle i arbejdet. Som ung elev hos Solar vandt han alle salgskonkurrencer, og viljen til at vinde har ikke ændret sig siden. 

- Når jeg sidder ved computeren og har tabt en sag, kan jeg kyle musen ind i væggen af ærgrelse. Og på golfbanen har jeg også kastet mine køller i søen et par gange. Men det er også mit temperament, der gør, at jeg har gejsten til at slå det næste slag. Så uanset om jeg taber i kort til mine børn eller taber en sag hos Solar, så er reaktionen den samme, griner han og tilføjer: 

- Jeg er en dårlig taber, men det skal man være. Det afgørende er, at man lærer af sine fejl og nederlag, hvad enten det er golf eller business. Ellers bliver man aldrig god.  

Igennem sine 30 år hos Solar har han oplevet store forandringer. Og ifølge ham har der været tre store milepæle. 

- Den første var elektronisk samhandel. Den anden var en centralisering af vores lagre, så vi fik centrallageret i Vejen med fælles indkøb og natlevering. Og den tredje var at gå fra at være klassisk grossist til nu at være sourcing- og servicevirksomhed. Det er en større revolution, end hvad vi måske føler i dagligdagen. Jeg tror, vi har forandret vores DNA mere, end vi måske selv er klar over. Ting, der var utænkelige for få år siden, er nu en naturlig del af dagligdagen. Markedet er blevet langt større for os med nye målgrupper og forretningsmodeller. Det har været de tre klogeste beslutninger efter min mening. 

Bor i den gamle Solar-bygning 
Selvom Carsten forlader Solar i Vejen ved fyraften, så slipper han det alligevel ikke helt. Sammen med konen Helle er han nemlig for nyligt flyttet i en penthouselejlighed i den gamle Solar-bygning i Kolding, hvor direktionsgangen i White House 1922 nu er hans hjem. 

- Da jeg kom tilbage i 1995, skrev jeg under på min kontrakt på koncernchefens kontor. I dag er det vores gæsteværelse, smiler han. 

Og når man spørger ind til fremtiden, så ved han, at den indebærer Solar. 

- Det er min opgave, at vi står stærkt i markedet og er ”best-in-class”, og det kræver blandt andet, at vi skal fortsætte med konstant at udfordre bestående forretningsmodeller. På medarbejdersiden er vi godt kørende med dygtige og kompetente kolleger. Vi kan ikke drive og udvikle en virksomhed kun på gamle dinosaurer som mig. Vi skal have det blandet med nye impulser og nye måder at gøre tingene på. Verden skal ikke forblive, som den er – heller ikke i Solar. 

 

Læs mere om, hvordan det er at arbejde hos Solar

Se vores ledige stillinger