Lys der får rummet til at føles som en katedral

I udstillingshallen på Egeskov Slot bliver biler og flyvemaskiner nu set i et helt andet lys. En belysningsopgave, som har været ud over det sædvanlige. Slottet havde et ønske om, at hallen skulle åbne sig, når man trådte ind, så den imponerende trækonstruktion blev vist frem. Det skulle give en følelse af at træde ind i en katedral - sådan blev billedet beskrevet. Derfor blev Solar kontaktet af Espe & Gestelev El-forretning, som havde brug for hjælp.

Den primære opgave var at få lyst træspærene i loftet op. For med 17 meter til loftet mente slottet ikke, at besøgende fik oplevelsen af, hvor stor og flot hallen egentlig var.

- Fordelingen af lyset var det første, vi tog fat på, siger belysningskonsulent hos Solar, Martin Frederiksen.

Udfordringen var at skabe mere glød i træet samt indirekte belysning og ikke punktbelysning. Og det var ikke helt let at ramme første gang. Der blev lavet flere prøveopsætninger med forskellige lysfordelinger og farver i lyset, inden slottet var tilfreds.

- Ovenlysvinduerne, som var i hallen, blev lukket til, så det kun var det kunstige lys, som skulle skabe miljøet, forklarer Martin Frederiksen.

Amarturerne blev monteret cirka fem meter fra gulvhøjde. Men oven over var der stadig 12 meter, som skulle lyses op.

Næste opgave var at lyse udstillingen op. Her blev der sat blændingsfilter på alle spots, så folk ikke bliver blændet, når de kigger op på flyvemaskinerne i loftet.

- Nu har de en fleksibel effektbelysning, hvor de selv kan justere lyset og ramme netop det, de ønsker, efterhånden som udstillingen ændrer sig i takt med årstiden, siger Martin Frederiksen om det færdige projekt. 

Den ny-renoveret hal stod klar i marts.

Det blev der brugt til projektet:
Specialfremstillet armatur men en varmere glød - 2700 Kelvin med en ekstra kraftig farvegengivelse af rød samt special lysfordeling og lukket armaturer for nemmere rengøring