Slet eller gem ordrekladde

Fastbox er ikke tilgængelig

{{cart.Info.Name}}

Vil du gemme eller slette din indkøbskurv?

Døgnrytmelys til psykiatrisk afdeling i Vejle

Det rigtige lys ændrer hverdagen for patienter

/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/psykafd_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KUNDE Vejle Sygehus
OPGAVE Døgnrytmelys
LØSNING 1.900 belysningsarmaturer, hvoraf
ca. 600 armaturer er med RGBW

 

På Psykiatrisk Afdeling i Vejle har det kunstige lys en afgørende betydning for patienterne. Her er der lavet døgnrytmelys i store dele af afdelingen.

Lys handler ikke bare om at kunne se. Lys har indflydelse på vores døgnrytme og dermed for immunforsvar og velvære. Lyset på Psykiatrisk Afdeling kaldes dynamisk døgnrytmelys og tilpasser sig automatisk årstid og tidspunkt på døgnet. Det vil sige, at dagen starter med et højt lysniveau og et højt indhold af klart, blåt lys, mens det hen på dagen bliver mindre blåt og mere afdæmpet, blødt og hyggeligt – ligesom solens rytme.

Lyset har gjort en stor forskel på afdelingen. Her er der lavet døgnrytmebelysning i blandt andet gangarealer, fællesområder, vagtstuer og på patienternes værelser og mange andre steder. Alle steder med forskellige formål. For personalet kan det handle om at holde sig friske, mens det for patienterne kan handle om at genfinde deres naturlige døgnrytme. 

Personale og patienter siger, at det nye lys har en god indvirkning – det bidrager eksempelvis til at finde ro om aftenen, siger Heine Fabricius Rasmussen, specialkonsulent for byggeri i Region Syddanmark.

Han forklarer, undersøgelser viser, at op mod 80 procent af de indlagte patienter har en døgnrytme, om er forstyrret. Det betyder, at patienterne kan have vendt op og ned på dag og nat, have svært ved at falde i søvn, vågner for tidligt eller sover midt på dagen. Det dynamiske døgnrytmelys skal bidrage til, at patienterne i løbet af indlæggelsen finder tilbage til deres naturlige døgnrytme.

Lyset skal hjælpe dem med at vågne om morgenen og blive klar til dagen og omvendt hjælpe dem med naturligt at falde i søvn om aftenen, siger Heine Fabricius Rasmussen.

De nye bygninger ligger i naturskønne omgivelser, og det bærer arkitekturen også præg af. Derfor blev der ikke kun stillet krav til lysets virkning – men også designet.

"Det betød, at vi ikke bare kunne vælge et standard amartur. Derfor er det meste specialdesignet med runde armaturer, så det passer ind i de organiske former, som ses flere steder i byggeriet.", forklarer belysningskonsulent Torben Conradsen fra Solar.

Alle belysningsarmaturer på stedet styres via DALI, som betyder, at lyset kan styres individuelt på de enkelte lokaliteter. DALI-protokollen er udarbejdet i samarbejde med diverse producenter, så alle forandringer, udvidelser osv., kan ske let og enkelt.

Lyset skal hjælpe patienterne med at vågne om morgenen og blive klar til dagen og omvendt hjælpe dem med naturligt at falde i søvn om aftenen, siger Heine Fabricius Rasmussen, specialkonsulent for byggeri i Region Syddanmark.

Undersøgelser viser, at op mod 80 procent af de indlagte patienter har en døgnrytme, som er forstyrret. Det betyder, at patienterne kan have vendt op og ned på dag og nat, have svært ved at falde i søvn, vågner for tidligt eller sover midt på dagen. Det dynamiske døgnrytmelys skal bidrage til, at patienterne i løbet af indlæggelsen finder tilbage til deres naturlige døgnrytme.

/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/psykafd_2.jpg
/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/psykafd_3.jpg
/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/psykafd_4.jpg
/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/psykafd_5.jpg