Nyt lys som lever op til grønne standarder

/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/nkt_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KUNDE NKT
OMRÅDE Energioptimerende lys i 3 produktionshaller i Asnæs
PRODUKTER Lumindu-armatur

 

Download PDF om sagen

Kabelindustriens pioner, NKT, der leverer kabler og kabeltilbehør til energisektoren, huserer i store produktionshaller i Asnæs, hvor de ældste er bygget tilbage i 1960’erne. Med de gamle haller følger der også gamle lysanlæg og lysinstallationer, som nu er blevet udskiftet og dermed opnås en væsentlig besparelse på energiforbruget.

I tre af NKT’s store haller bestod lysinstallationerne af gamle 2- og 3-rørs armaturer med konventionel spole. De bliver nu udskiftet, så NKT’s lysinstallationer bliver mere bæredygtige – ligesom resten af virksomheden.

NKT havde brug for en en-til-en-udskiftning af deres eksisterende installation og Multi-Tech, der var installatør på projektet, var ikke i tvivl om, at Solar Light kunne løfte opgaven: Solar Light er min A-leverandør. Når man arbejder med dem, så ved man, at de aldrig gør noget halvt”, fortæller Ricco Lind Hansen, der er indehaver af Multi-Tech og installatør på projektet. Og derfor faldt valget også på energiberegning og armaturer fra Solar Light.

Lysløsning der kan mærkes på bundlinjen
Hos NKT er produktionshallerne i drift i døgnets 24 timer, året rundt. Her forvandles råt kobber til flere tusinde meters kabler. Det kræver en ordentlig belysning, så trucks kan køres forsvarligt, og der kan skelnes mellem de forskellige kabler. Med en 24-timers produktion måtte udskiftningen af lys foregå på samme tid - uden at skade de dyre maskiner eller medarbejderne undervejs.

Specielt afmonteringen af de helt gamle armaturer tilbage fra 60’erne var krævende og netop derfor var en tæt og god dialog mellem medarbejderne og elektrikerne altafgørende, så overgangen til de nye lysinstallationer kunne foregå så gnidningsfrit som muligt.

Valget faldt på Lumindu-armaturet fra Solar Light, da armaturet har en høj virkningsgrad, den rigtige RA-værdi og minimal blænding. Med dette armatur kombineret med dagslysstyring, får man et moderne, energivenligt og høj-effektivt belysningsanlæg. Lysstyringen sikrer, at belysningen altid er på minimum 300 lux, uanset hvor meget dagslysindfald, der er til stede. Alle tre haller har derudover fået en komplet ny lysstyring på den nye installation.

Da det er store produktionshaller, så skal der både være et godt lys nede ved gulvet, hvor der dagligt kører mange trucks, men også et godt lys i højden.

”Det har været NKT’s ønske at sikre et godt arbejdsmiljø, så det er en sikker arbejdsplads både dag og nat. Samtidig har den gode dialog undervejs med både medarbejdere i produktionen og deres ledere, resulteret i lutter positive tilbagemeldinger,” fortæller Ricco Lind Hansen fra Multi-Tech.

Den nye løsning består af over 1.400 armaturer fordelt på de tre haller. I to af hallerne er der monteret nye føringsveje til at hænge armaturer og kabler op i. I én hal er der lavet en 1-1 udskiftning af armaturerne. De nye armaturer er bygget og placeret, så de dækker over de eksisterende kabler. I en del af armaturerne er der indbygget nødbelysning med batteribackup. Dette medvirker til, at der er en god fordeling af nødlys ved en eventuel strømafbrydelse, så personer kan komme sikkert ud mellem produktionslinjer mv. Der er fulgt standarder med 1 times drift og min. 1 lux på gulvet. Lyset er desuden projekteret og beregnet inden opsætning.

Det er en belysningsløsning, der er til at føle på. Med de gamle installationer var der en årlig udgift på omkring 1.367.000 kilowatt timer, men med de nye installationer ender det på 678.000 kilowatt timer på et år.

”Det er en stor besparelse. De nye armaturer giver NKT en energibesparelse på cirka 50 % per år og en ROI på 3,5 år. Det er vi meget godt tilfredse med” fortæller Frank Silla, der er belysningskonsulent hos Solar Light.

/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/nkt_2.jpg
/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/nkt_3.jpg
/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/nkt_4.jpg
/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/nkt_5.jpg