SOLAR LIGHT

En kilometer armatur – det er intet problem for Solar Light!

På Ångströmlaboratoriet i Uppsala udføres noget af Sveriges mest avancerede forskning, og da laboratoriet skulle udskifte sin belysning, stod man over for en udfordring ud over det sædvanlige. Solar Light påtog sig opgaven, og en kilometer armatur senere kan laboratoriepersonalet nu arbejde i et lys, der er bedre end nogensinde.

Tekst: Magnus Carlsson
Foto: Samuel Unéus

se alle projekter

Ångströmlaboratoriet blev indviet i 1997 og er i dag et af Uppsala Universitets vigtigste anlæg. Her udføres banebrydende forskning inden for blandt andet fysik, kemi, elektronik og materialevidenskab, hvilket stiller ekstremt høje krav til alle dele af bygningen.

Under den store bygning er der støbt et enormt betonlegeme, der absorberer vibrationerne fra omgivelserne, og i de forskellige forskningsrum holdes temperatur og luftfugtighed konstant. Der er simpelthen ikke plads til at gå på kompromis med noget – og da laboratoriet for nylig besluttede at udskifte den indendørs belysning, stod man derfor over for en stor udfordring.

– Vores tidligere belysning levede ikke op til standarderne. Mange armaturer var holdt op med at virke, og vi havde et belysningsniveau på under 50 procent, så det var på høje tid at gøre noget ved det. Men i vores virksomhed er der utrolig mange hensyn at tage. I nogle rum skal vi for eksempel sende lyset fra lysdioderne ud med en bestemt bølgelængde, siger Ernesto Vargas, ledende forskningsingeniør ved Ångströmlaboratoriet.

Enormt arbejde
Der var i alt omkring 50 rum og flere lange gange, som skulle have udskiftet belysningen, og for at opnå det ønskede resultat havde de brug for hjælp fra de dygtigste fagfolk inden for belysning. Via installationspartneren Galore Electro kom Ångströmlaboratoriet i kontakt med Solar Light, som påtog sig den ærefulde opgave.

– Vi indså med det samme, at det var en opgave ud over det sædvanlige. Meget udfordrende, men også utrolig spændende, siger Richard Dahlberg fra Solar Light, og fortsætter:

– Vi fik frie hænder til at udvikle en egnet løsning, og det store spørgsmål var, hvilke armaturer der skulle bruges. Der er tale om et enormt projekt, som omfatter 4-5 forskellige rumtyper med forskellige funktioner og 30 meter lange gange. Det betød, at en færdiglavet standardløsning ikke var relevant, og i stedet foreslog vi, at der blev brugt et linjearmatur.

Da planlægning og lysberegninger var færdige, kunne Richard Dahlberg konstatere, at der var ikke mindre end 1,2 kilometer armatur, som skulle monteres. Valget faldt på armaturet LQ60, som Solar kan skræddersy efter kundens ønsker – og som kunden i dette tilfælde fik tilbudt til en fast meterpris.

– Det, at vi kan specialtilpasse dette armatur, er en utrolig styrke for os hos Solar, siger Richard Dahlberg. Vi kan måltilpasse det og tilbyde armaturer fra 40 centimeter op til 6 meter, hvilket betyder, at vi kan bruge det i stort set alle typer rum.

Succesfuldt samarbejde
Installationen blev varetaget af Galore Electro, som længe har været en loyal partner for Solar Light.

– Det, jeg sætter pris på ved Solar Light, er, at man altid får en professionel behandling, og at de kan løfte udfordrende opgaver. De leverer altid et godt grundlag med lysberegninger og mængdebeskrivelser og har styr på hele processen, siger Krister Blom, projektleder hos Galore Electro.

– I dette tilfælde var det jo en enorm mængde armaturer, der skulle installeres. Solar mærkede alle armaturer med rumnumre og opdelte og mærkede hvert enkelt armatur med startstykke, midterstykke og slutstykke. Det betød, at vi vidste præcis, hvad der skulle sidde hvor, og derudover kunne Solar montere kablerne på armaturerne direkte på fabrikken, hvilket gjorde alting utrolig fleksibelt. Uden Solar havde vi aldrig kunnet løse denne opgave.

Den enorme opgave blev afsluttet i foråret 2022, og for personalet på Ångströmlaboratoriet har resultatet været overvældende.

– Det er næsten svært at beskrive, for det er en total omvæltning for de personer, der arbejder her, siger Ernesto Vargas. Der var så meget belysning, som ikke fungerede tidligere, men nu ser man alt og tænker: Aha, det er sådan, belysningen skal være! Det er lyst overalt, hele tiden – og vi ved, at det vil forblive sådan i lang tid fremover. Det er fantastisk!

I vores virksomhed er der utrolig mange hensyn at tage. I nogle rum skal vi for eksempel sende lyset fra lysdioderne ud med en bestemt bølgelængde. Ernesto Vargas, Ledende forskningsingeniør ved Ångströmlaboratoriet