Slet eller gem ordrekladde

Fastbox er ikke tilgængelig

{{cart.Info.Name}}

Vil du gemme eller slette din indkøbskurv?

Solar Light Sport

Sportsbelysning i verdensklasse


Sport er den mest almindelige fritidsaktivitet.
For nogle er det aktiv sport, for andre passiv sport som tilskuer
– enten i idrætsanlægget eller som tv-seer.

 

Ifølge Danmarks statistik er næsten 1,07 millioner mennesker i Danmark medlemmer af idrætsforeninger. Alle sætter enten bevidst eller ubevidst pris på god generel belysning, både fordi det forlænger sports- og fritidsfaciliteternes brugstid, men også fordi det fremmer sportspræstationerne.

Sportsfaciliteter, der har fokus på arkitekturen og moderne lyseffekter gør, at de besøgendes sanser vækkes, den rekreative værdi øges og det samme gør antallet af tilskuere og seertallene.

Svømmebassiner, wellness- og fritidssportsfaciliteter kan ofte fungere som nye varetegn for byer og regioner og bidrager til at forbedre den økonomiske infrastruktur. Sådanne investeringer i design og belysning kan derfor godt betale sig.

En alsidig brug af sports- og fritidsfaciliteter kræver kunstig belysning. Kunstig belysning er ikke kun nødvendig for at kunne se og for de hurtige reaktioner. Lyset understøtter rummenes indretning og giver dig en fornemmelse af rummets størrelse, form og afgrænsning.

Idrætshaller har i de fleste tilfælde begrænset adgang til dagslys, hvorfor der i den mørke årstid og til aftenbrug er behov for kunstig belysning - både til fx rekreativ sport og internationale konkurrencer. Især tv-optagelser stiller høje krav til belysningen. For mere info om krav til belysningen ved tv-optagelser se mere under afsnittet: Europæisk standard til sportsfaciliteter.

 

Skræddersyet belysning efter behov

I alle idræts- og fritidsfaciliteter skal der tages højde for den sportsgren som belysningen skal bruges til. Der er så at sige stor forskel på lyset, der skal monteres i en sportshal og i en svømmehal.
Uanset hvilken type eller størrelse, så kan Solar Light SPORT hjælpe med projektering og tegninger. 

 

Sportspladser

 

sportsplads.jpg

Fuldt blus på bolden, ikke naboerne
Når udendørs sportspladser skal belyses, skal løsningen opfylde flere modsatrettede krav. På den ene side skal lyset være så effektivt og af så høj kvalitet, at sportsudøverne kan træne og dyste uden problemer om aftenen. På den anden er der ofte beboelse i nærheden af sportsanlægget, og det er naturligvis vigtigt, at naboerne ikke bliver generet af lyset.

Det er på banen, energien skal bruges
Energirigtig belysning af en sportsplads er en stor investering, som man forventer at have glæde af i mange år. Derfor skal løsningen være designet til at kunne modstå alle slags vejrmæssige udfordringer – dette gælder i særlig grad i kystnære områder, hvor omgivelserne kan være aggressive.

Vores udvalg af produkter

Idrætslokale & sportshal

 

blobid1.jpg
Gør belysningen til en medspiller

Hvor blev fjerbolden af? I sportshaller har lyset en stor betydning, når spillet går hurtigt, og spillerne skal træffe beslutninger på kort tid. Hvis badmintonspilleren kigger direkte op i en lampe, der blænder, lige inden den afgørende smash, kan matchbolden være tabt.
Den gode belysningsløsning sikrer den rette mængde lys til den enkelte idrætsgren. Det lyder lettere end det er, for badminton og håndbold stiller ikke samme krav. Og hvis hallen også bruges til fester, koncerter og skoleteater, vokser listen af forskelligartede krav yderligere.

 

 

Vores udvalg af produkter

Sanitære rum & omklædning

shutterstock_713210314.jpg
Simpel og effektiv belysning

Belysningsløsninger på toiletter, i omklædningsrum og andre sanitære rum skal først og fremmest give et godt og effektivt lys. 
Brugerne skal kunne orientere sig, og teknikere og rengøringspersonale skal kunne udføre deres arbejde problemfrit. Der er sjældent brug for avancerede installationer, men derimod enkle og energieffektive løsninger, der løser opgaven til lave installations- og driftsomkostninger.
Det kan ofte være en god ide at installere bevægelsesstyret lys på toiletter og andre rum, hvor brugerne opholder sig i kort tid. Der kan være mange timers brændetid at spare.

Vores udvalg af produkter

Eksempler på professionel sportsbelysning

Sport & idræt

Det bedste lys til et hurtigt spil

Hypen omkring padelsporten er fortsat med at vokse, og nye baner bliver bygget over hele landet. Nu skal nye sportsbaner udstyres med den bedst mulige belysning.
til projektet
Sport & Idræt

Personlige nøglebrikker til lysstyring i hal

Da de to idrætshaller ved Viby Stadion tæt på Aarhus stod over en udskiftning af belysnings- og ventilationsanlæg, var man bl.a. på udkig efter et mere tidssvarende og energirigtigt løsning.
læs mere om projektet
Sport & idræt

Konkurrencelys i svømmehal

Da Aarhus Svømmestadion gennemgik en større renovering, var et fokusområde at skabe bedre belysning, der kunne være med til at løfte arenaen op på niveau med internationale konkurrencer.
til svømmestadion-projektet
Sport & idræt

Belysning til cruyff-multibane

Et vigtigt krav fra Silkeborg kommune var, at belysningen ikke skulle genere omgivelserne og lokale beboere, samtidig med at banen selvfølgelig skal være godt oplyst.
se resultatet

Skal vi designe en løsning til dig?

Solar Light

har stor erfaring med at levere belysning til små og store projekter i flere lande. Vi dækker alle produkt- og kompetenceområder, og vi kan tilbyde dig forskellige løsninger med unikke designs eller tekniske specifikationer. Download vores inspirations flyer og kontakt vores erfarne lyskonsulenter og få kompetent rådgivning om dit projekt.
Download her
Salgschef Belysning

Flemming Andreasen

Telefon: 40 64 12 21
Send mail
Belysningskonsulent - SYD

Martin Frederiksen

Telefon: 29 69 80 11
Send mail

Fastcalc

FastCalc fra DIALux gør det muligt at lave vejledende belysningsberegninger simpelt og hurtigt, og er særligt anvendeligt for installatører.
Læs mere om FastCalc
/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/aarhus_4_web.jpg

Europæisk belysningsstandard til sportsfaciliteter

Belysningen i ​​idrætsanlæg skal give optimale visuelle forhold for atleter, dommere, tilskuere samt tv-optagelser.

Den europæiske standard EN 12193 "Lys og belysning - sportsbelysning" specificerer, i sin opdatering fra 2008, krav til belysning af sportsfaciliteter både indendørs og udendørs.

Den angiver belysningsværdier til projektering og styring af sportsbelysnings-installationer med hensyn til belysningsstyrker, ensartethed, blænding og lyskildernes farvegengivelse.

Belysningsstandarden angiver også metoder, hvordan disse værdier måles. For at reducere blænding påpeger den også vigtigheden af placeringen af ​​armaturerne til den specifikke anvendelse. For nødbelysning henviser denne standard til kravene i EN 1838.

Lysstyring til idrætsanlæg

En markant bedre og mere effektiv variant er belysning med dæmpbare lys med DALI-interface.

I stedet for at slukke enkelte lys eller lamper, skal hele belysningssystemet nu dæmpes til det ønskede niveau. Til dette formål fås lysstyringssystemer og dæmpbare lys med DALI-interface. Alle vigtige planlægningsparametre, såsom belysningens ensartethed, bevares på denne måde, samtidig med at der kan spares energi på bestemte brugstidspunkter. Derudover kan belysningen tilpasses det tilgængelige dagslys og slukkes automatisk, når der ikke er nogen, hvis de relevante sensorer er opsat.

For LED-armaturer har det også en positiv effekt på armaturets levetid, hvis de drives i dæmpet tilstand i en stor del af deres livscyklus.

Læs mere om lysstyring
Vores belysningsløsningen er specielt udviklet til padelspil i samarbejde med Dansk Padelforbund. Den har markedets laveste blænding samt øget fokus på en komplet jævn højkvalitetsbelysning, som er egnet til optagelse og streaming. Salgschef hos Solar Light, Flemming Andreasen

TREND: Padel

Specifikationerne for belysning af padelbaner er primært baseret på de gældende standarder, som også anvendes til belysning af tennisbaner. Et minimum belysningsniveau på 500 lux (til nationale og internationale turneringer) eller 200 lux (til regionale konkurrencer og træning) er foreskrevet for udendørsbaner.

For indendørsbaner er der foreskrevet minimumslysniveauer på 750 lux (for nationale og internationale turneringer) eller 300 lux (for regionale konkurrencer og træning).
Projektørmasterne skal monteres udenfor banen og armaturerne skal hænge i seks til otte meters højde. For tv-optagelser bør lysniveauet være på mindst 1.000 lux.

Leder du efter den optimale belysningsløsning til din padelbane? Kontakt vores belysningskonsulenter og få et uforpligtende tilbud - gratis.

Download padelprojektet som PDF

Visuelle behov og grad af konkurrenceniveauet

/globalassets/shared/concepts/solar-light/landingpages/beskyttelsesklasser.jpg

Kravene til lysniveauet er meget afhængige af sporten og konkurrenceniveauet (beskyttelsesklasser). Der tages primært hensyn til atleternes visuelle behov. Derudover skal der tages hensyn til de belysningskrav, som nationale og internationale idrætsforeninger stiller, især til sportsbegivenheder i topklasse.

Belysningens lystekniske kvalitetsegenskaber afhænger i høj grad af konkurrenceniveauet og tilskuernes synsafstand. I denne henseende blev belysningsklasser defineret for de forskellige konkurrenceniveauer. Jo højere konkurrenceniveau og jo større synsafstande for tilskuerne, jo højere lysklasse og niveau.

Beskyttelsesklasse I

Højtydende konkurrencer, såsom internationale og nationale konkurrencer, som generelt involverer store menneskemængder og lange visningsafstande. Højtydende træning er også inkluderet i denne klasse.

Beskyttelsesklasse II

Konkurrencer på mellemniveau, såsom regionale eller lokale konkurrencer, involverer generelt mellemstore seertal med mellemlange seerafstande. Præstationstræning er også inkluderet i denne klasse.

Beskyttelsesklasse III

Simple konkurrencer, såsom lokale eller små klubkonkurrencer, generelt uden tilskuerdeltagelse. Almen træning, almen skoleidræt og fritidsidræt falder også ind under denne belysningsklasse.

/globalassets/shared/concepts/solar-light/landingpages/maintenance_ss_1295668315.jpg

Vedligeholdelse

Belysningsniveauet falder i løbet af armaturets levetid som følge af:

- skidt og støv
- forældet teknik

I projekteringen indgår vedligeholdelsesfaktorerne, så specifikationerne overholdes i hele belysningsanlæggets levetid. Det forudsættes derfor, at udskiftning af armaturerne og rengøringsintervaller indgår i belysningsprojekteringen.

Vedligeholdelsesfaktoren skal aftales mellem lysdesigner og ejeren/operatøren i begyndelsen af ​​planlægningen. Hvis der ikke er aftalt en vedligeholdelsesfaktor, skal der anvendes en værdi på 0,8.

For at undgå langvarige afbrydelser i dagligdagen og fx brugen af sportshallen på grund af vedligeholdelse eller reparationer, bør armaturerne monteres, så de er let tilgængelige. Derudover, så kan vedligeholdelses- og reparationsomkostningerne ligeledes holdes nede ved at bruge LED-teknologi. 

Nød og sikkerhedsbelysning

I bygninger, der tjener samfundet, er den rigtige nødbelysning også afgørende. Her er lovbestemmelserne i form af belysningsstandarder afgørende for at sikre den bedst mulige beskyttelse af bygningens personer i tilfælde af en nødsituation. Denne standard fastlægger de lystekniske krav for flugt- og nødbelysning og standby belysningssystemer, som installeres i lokaler eller på steder, hvor disse systemer kræves. De er principielt anvendelige på steder, hvor offentligheden eller arbejdstagere har adgang.

Mere for tilskuernes visuelle komfort end for sikkerheden eller i nødsituationer skal lysniveauet være mindst 10 lx med generel strømforsyning. Hvis den generelle strømforsyning svigter, skal der sørges for antipanikbelysning i henhold til EN 1838.

Se vores udvalg af nødbelysning

SolarLight_ExiwaySmartexit_500px.png

Produktanbefalinger

Sport Lens

SPORT Lens er effektiv armaturserie specielt designet til idrætshaller. Armaturet er udstyret med nyeste og mest effektive LED teknologi
Se alle varianter her

Sport Gym

Armaturserie designet med fokus på funktion og enkelhed, til brug i gymnastiksale og ligene områder.
Se alle varianter her

LEDused

Avanceret og højeffektiv LED-teknologi og en specielt udviklet optik.
Fortsæt til webshoppen

Santana

Projektøren er designet til fritidsaktiviteter og områdebelysning med fremragende ydeevne og høj beskyttelsesniveau.
Mere info om Santana
/globalassets/no/trade/treningssenter/treningssenter_teaser_700x300pix.jpg

Her finder du alt, hvad du skal bruge til dit sport- og fitnessfacilitet

Vores produktudvalg er bredt og dækker over alt fra belysning, elmateriel, vvs, sanitet, værktøj, sikring, samt klima- og energiløsninger.

Du finder også dagligdagsprodukter som kontorartikler, rengøringsartikler, desinfektion, toiletpapir, printerpapir og papkrus - blot for at nævne nogle få.

Oplev vores andre udvalg af idræts- og sportsfaciliteter her.