Case: Caverion

Unikke logistikkoncepter og services til Nordeuropas største solcellepark

Heartland er den første solcellepark i Danmark, der er direkte tilsluttet det landsdækkende energinet - og det er en stor milepæl i den grønne omstilling. Vi udviklede i samarbejde med Melbye et logistikkoncept med individuelle løsninger, der fik leverancerne til at fungere optimalt.

Solcelleparken Heartland, der ligger i Bur uden for Holstebro, er med sine 222 hektar på størrelse med 300 fodboldbaner og har en samlet elproduktion på lidt over 200 MW, der svarer til ca. 127.000 danskeres elforbrug. Vi har i samarbejde med vores strategiske samarbejdspartner Melbye designet skræddersyede supply chain-løsninger til solcelleparken med fokus på sammenpakning, færre produktnumre og daglige leveringer til byggepladsen.

Solcelleparken er opført på tidligere traditionel landbrugsjord og er blevet omdannet til økologisk landbrugsdrift med vegetation og dyreliv, så natur og biodiversitet går op i en højere enhed. Heartland er den første solcellepark, der er opført uden statsstøtte, og er samtidig også den første solcellepark, der er direkte tilsluttet transmissionsnettet - og det er en stor milepæl i den grønne omstilling.
 
Unikke
 logistikløsninger og services til solcelleparken

Solcelleparken består af intet mindre end 500.000 solcellepaneler og blev startet op i efteråret 2020 og indviet året efter i oktober 2021. Det var en kæmpe logistikopgave at levere de mange komponenter, og som følge af projektets størrelse og kompleksitet var det afgørende at designe et logistikkoncept med leveringsløsninger, som var 100% tilpasset projektets etablering og drift.

”Leveringssikkerhed er en afgørende faktor for et projekt i denne størrelsesorden, og her har Melbye spillet en afgørende rolle, så vi kunne levere kabeltilbehør til projektet. For at få de mange leverancer frem til solcelleparken blev der indrettet en container på byggepladsen, der kunne rumme ca. 50 paller med forskellige komponenter og tekniske produkter. Solar leverede hver nat nye paller med produkter til byggepladsen, så containeren næste morgen var fyldt op med netop de varer, der skulle anvendes i byggeprojektet,” fortæller Necip Kara, Sales & Promotion Manager Melbye, hos Solar Danmark A/S.

Vi har i samarbejde med Melbye leveret bl.a. kabeltilbehør til net- og hovedstationer, 12-36 kV kabelmuffer, endeafslutninger til kabler, vinkelstik m.m. Produkterne blev pakket i samlet pakninger med speciallabel og leveret direkte til byggepladsen.

Caverion_Heartland_370x180.jpg

Infrastruktur til solcelleparken

Højspændingsinfrastrukturen er den direkte forbindelse mellem solcelleparken og elnettet, og den er essentiel ved etablering af solcelleparker.

Caverion har i sin rolle som teknikentreprenør stået for etablering og udførelse af infrastrukturen til Heartland Solcellepark. Caverion har næsten 100 års erfaring med opbygning og vedligehold af det danske elnet og har i de senere år oparbejdet indgående erfaring med etablering af store solcelleparker.

”Vores opgave var at bygge hele højspændingsinfrastrukturen, som er alle kabelføringer og installationer i hele parken, hvilket omfattede at forbinde 261 stk. 20/0,8 kV transformere på 48 radialer og 4 teknikhuse. Her har vi bl.a. stået for trækning og nedgravning af alle højspændingskabler samt terminering og test af alle HV-kabler. Desuden har vi stået for udtrækning af ca. 80 km fiberkabel til etablering og installation af alt fiberkommunikation,” fortæller Thomas Holm Bjerregaard, Business Development Manager hos Caverion Danmark.

Solcelleparken er tilsluttet elnettet via Idomlund-transformerstation, som drives af Energinet.

Effektive leverancer og samspil med samarbejdspartnere

Solar og Caverion samarbejder løbende på større projekter.  

”For Caverion er Solar en vigtig samarbejdspartner, og vi har samarbejdet med Solar igennem en række år. Fleksibilitet og leveringssikkerhed er afgørende på de store projekter, og det er en fordel, at vi har faste kontaktpersoner hos Solar, som vi samarbejder med. For tiden samarbejder vi med Solar på tre store solcelleparker i Danmark. Til hvert projekt har vi disponeret alle ordrer på hele projektet på en gang hos Solar, for at sikre at varerne kan leveres løbende til projekterne. Forsyningssikkerhed er helt afgørende i disse tider med varemangel på mange områder”, uddyber Thomas Holm Bjerregaard.

Solar udvikler koncepter og services til den grønne omstilling

Hos Solar har vi fokus på at udvikle services og tilpasse løsninger til vores kunders behov og ønsker, og det skal være nemt og effektivt at få leveret de rigtige produkter til de store projekter. I tæt samarbejde med samarbejdspartnere og kunde udarbejder Solar logistikkoncepter til optimering af distribution, lagerstyring og effektiv varehåndtering. Det kan være dag- eller natlevering, kranlevering af store komponenter, insourcing af kundens logistik til Solar, pakning af samlede sæt af varer med speciallabel til projektet, tids- og pladsstyret levering eller f.eks. udlejning af en container til etablering af et satellitlager på byggepladsen.

Hos Solar har vi arbejdet med bæredygtighed og den grønne omstilling i en række år, og vores samarbejde med Caverion på Heartland Solcellepark understøtter netop vores ambition om at være ”Green Together” i tæt samspil med vores samarbejdspartnere til gavn for vores kunder og det omkringliggende samfund” forklarer Necip Kara.

Få hjælp til at effektivisere

Elektrificeringen af samfundets infrastruktur kræver stærke og robuste supply chains baseret på digitale platforme.

Vi tilbyder en single point of ordering-løsning (SPOO-løsning). Vi samler jeres kontrakter 3pl, 4pl, kombineret med egne produkter i en løsning, hvilket sikrer, at jeres projekter eller drifts- og vedligeholdelsesopgaver kan løses effektivt uden spild.

Vi har et nordisk infrastrukturteam med høj teknisk kompetence. Med Solar som partner får I en medspiller med en lang og teknisk historik i branchens produkter. Vi står bl.a. til rådighed for uddannelse m.v. i tæt  samarbejde med branchens store og kendte leverandører.

Dette suppleret med supply chain-eksperter, der sikrer, at jeres indkøb med de leverandører, I har valgt, gennemføres effektivt, så I som DSO kan koncentrere jer om det, I er gode til.

Vi følger løbende op med diverse KPI-rapporter og drøfter med jer, hvordan vi sammen kan gøre jeres supply chain-løsning endnu bedre.